Hoe je je kind leuk aankleedt met oog voor een betere wereld

We willen natuurlijk allemaal dat onze kleintjes er leuk bijlopen. Maar kinderen groeien erg snel en hebben daarom om de haverklap een nieuwe garderobe nodig. De stapels kleding die je dan wegdoet en nieuwe kleding die je er weer bij koopt zijn nou niet bepaald ideaal voor het milieu. Verderop in deze blog lees je waarom de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Toch zijn er manieren waarop je je kleintje elke dag een trendy outfit aan kan trekken zonder het milieu maximaal te belasten. Ook die lees je in deze blog!

Waarom is de kledingindustrie zo vervuilend?

Ten eerste zijn er bij de productie van kleding heel veel (vaak schaarse en niet-duurzame) nieuwe grondstoffen nodig, zoals (vaak fossiele) energie, water en land om bijvoorbeeld katoen op te verbouwen. Daarnaast komen er bij de productie van synthetische (kleur)stoffen veel giftige stoffen vrij die vervolgens in het milieu terechtkomen en schade veroorzaken aan de leefomgeving. En dan heb ik het niet eens over de slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen van de werkers die in de kledingfabrieken werken, zelfs kinderarbeid wordt niet geschuwd. Bovendien zijn we aangeleerd dat modetrends er opeens zijn er daarna weer heel snel verdwijnen. Die skinny jeans zijn zó twee maanden geleden. Hierdoor doen we kleding die nog prima te dragen is heel snel weg en kopen we er nieuwe kleding voor in de plaats. Voor het produceren van deze nieuwe kleding moeten dus weer nieuwe grondstoffen gebruikt worden en wordt het milieu opnieuw vervuild. 

Koop je kleding tweedehands

Wanneer je tweedehands kleding koopt, koop je eigenlijk kleding die nog prima te dragen is, maar die veel minder belastend zijn voor het milieu. Daarnaast is de kleding vaak heel uniek en altijd een stuk goedkoper! Je hoeft overigens helemaal niet vies te zijn van andermans kleding: gewoon even in de was en je kan het prima dragen. De beste plekken om tweedehands pareltjes te scoren is in kringloopwinkels of online op bijvoorbeeld Marktplaats of op een van de vele tweedehandsshopping apps.

Shop bij duurzame merken

Een andere optie is het kopen van kleding bij merken die hun kleding op een duurzame manier produceren. Het merk Mini_ian produceert bijvoorbeeld leuke, hippe, maar vooral duurzame kinderkleding. Deze kleding wordt niet door kinderhandjes in verre fabrieken in Azië gemaakt, maar gewoon in hun eigen Nederlandse atelier. Daarnaast gebruiken ze voor het zeefdrukken van hun printjes enkel biologische inkt op waterbasis, dus geen kans dat die de huid van je kind gaat irriteren. En laat de kledingstukken zelf nu ook nog superleuk en trendy zijn. Succes gegarandeerd!